perjantai 7. tammikuuta 2022

Saga, lauman tuorein vahvistus

Elokuussa löysin itseni ajelemasta kotiin koiranpentu etupenkillä pienessä pentuboksissa. Palataanpas tuosta ajasta noin vuosi taaksepäin, kun eräs ystäväni kysyi, olisiko minulla ollut pennun paikkaa auki, jos hän teettäisi omallaan pennut lähiaikoina. Tuskin maltoin kuunnella kysymyksen loppuun, kun vastasin jo ei. Pelkkä ajatus siitä, että olisin hankkimassa kolmatta koiraa puistatti. No, vastauksesta huolimatta tästä asti minua pidettiin ajantasalla pentuesuunnitelman etenemisestä, isäehdokkaan valinnasta ja juoksujen alkamisesta aina ensimmäiseen ultraan saakka. Pikkuhiljaa ennen pentujen syntymää mieleen alkoikin tulla ajatuksia, että entäs jos kuitenkin. Miten pystyisin nyt oikeasti jättää ottamatta. Vastahakoisesti mainitsin asiasta, että saattaisin sittenkin harkita asiaa. Tulisin katsomaan pentuja, mutta jos ei sitä tiettyä fiilistä tule niin sitten en väkisin ota. Sagahan se siltä reissulta sitten mieleen jäi. 3 viikon iässä hän onnistui tekemään sen :D Ihmisen luonteen heikkoutta vai match made in heaven, oli miten oli niin en ole päätöstäni katunut.

Kuva: Anette Sailio

Pennun hankinta tuntui älyttömän pelottavalta. Ykän kanssa parhaat vuodet juuri käynnissä, mitä jos pentu vie huomion ja energian niin, etten saa Ykän kanssa panostettua kuten haluaisin? Ehdinkö juuri nyt kouluttamaan siitä yhteiskuntakelpoisen? Entäs rahatilanne, koulua kuitenkin vielä pari vuotta jäljellä - menot kasvaa mutta tulot ei. Ja tosiaan sitä kouluakin pitäisi ehtiä käymään. Mitä jos se valvottaa kaiket yöt enkä selviä edes normaalista arjesta sitten? Pilaako se Ykän treenien lisäksi omanikin? Kolme koiraa ei edes mahdu enää kivasti farmariin. Toisaalta auton vaihto oli muutenkin edessä.

Elin Sagan tuloa edeltävän kesän kuin viimeistä päivää, laskin viikkoja paljonko minulla oli vielä aikaa treenata, elää ja olla onnellinen ennen pennun tuloa :D (Lopultahan toin sen kuitenkin 2 viikkoa aiemmin kotiin mitä oltiin sovittu.) Niin paljon koin sen elämääni vaikeuttavan. Näin jälkeen päin näen, mistä kaikki tämä johtui. Ykän pentuaika oli nimittäin melkoisen vaikea monestakin eri syystä. Asuin kerrostalossa, naapurit valittivat joka ikisestä älähdyksestä mitä asunnostani kuului, Ykällä murtui varvas sen ollessa ehkä 4-5kk vanha. Sitä seurasi yhteensä 7 viikon liikuntakielto, mikä johti siihen, että meillä ei nukuttu. Silloin kun pentu erehtyi nukahtamaan, hyvä että uskalsin edes hengittää, ettei se heräisi taas. Ykä oli myös melkoisen jästipäinen koulutettava ja tein sen eteen aika ison työn, että sain siitä kivan ja jotakuinkin tottelevan. Ykä harrasti myös lelujen nielemistä ja niiden oksentamista. Harva se päivä sain olla oksetuttamassa sitä kun huomasin sen nielleen taas jotain. Joskus se oksensi jopa leluja, mitä en ollut itse edes ikinä nähnyt. Lisäksi Ykä alkoi pakkolevossa ollessaan tekemään kaikenmaailman tihutöitä, söi seinään reiän ja tuhosi milloin mitäkin suuhunsa sai. Onneksi on videoita Ykän pentuajasta, koska omiin muistoihin on jäänyt lähinnä väsymys sekä itkuinen puhelu ystävälle, että en enää haluakaan tätä koiraa. Ehkä tästä syystä seuraavan pennun ottaminen ei vielä viiden vuoden jälkeenkään houkutellut :D

 
Takaisin Sagaan: Onneksi Saga on näyttänyt minulle vähän toisenlaisen pentuarjen. On ollut jollain tapaa eheyttävä kokemus saada seuraavaksi vähän helpompi pentu. Aluksi se oli melko ujo ja varovainen. Toisena päivänä uudessa kodissaan se kyllä jo loikoili rennosti Ykän säkkituolissa ja katseli simpsoneita telkasta. Kunnolla kotiuduttuaan leikeissä alkoi vauhti vain kasvaa ja eipä kauaakaan kun Eka halusi painia Sagan kanssa, monta kertaa päivässä. Kasvun edetessä Ekan ohi, myös leikitysvastuu siirtyi sujuvasti Ykälle. Sagan saattoi jättää helposti kotiin, kunhan ensin oltiin ulkoiltu ja uni maistui. Sisäsiisteysasiat tuntui hoituvan kuin itsestään, nyt kun asutaan rivitalossa, oli pissalla hyppääminen aika paljon helpompaa. Eikä pennun tulo näköjään haitannut liikaa treenejäkään, kun ylitimme jälleen syyskaudella Ykän kanssa itsemme ja paransimme tuloksia huimasti viime vuodesta. Treenaaminen tosin vaati välillä vähän soveltamista ja priorisoimista, eräänkin kerran hyppelin Sagan kanssa pihalla kypärä päässä ja odotin että pentu alkaisi vaikuttamaan väsyneeltä. Naapurit sattuivat koiransa kanssa pihalle ihmettelemään taas toimintaani ja vitsillä heitin, että eivät haluais yhtä kymppiviikkoista koiraa hetkeksi lainaan että päästäisiin Ykän kanssa treenille. Kuulema sopisikin ihan hyvin, jolloin minä en toista kertaa kysellyt vaan nakkasin koiran aidan yli ja sanoin olevani 30 min päästä takaisin :D

Sagan tullen muistin, että pennuthan on oikeasti ihan suloisiakin. Ihana tuhina nukkuessa ja hassut kömpelöt liikkeet leikkiessä. Sitähän en muistanut etukäteen ollenkaan kaikkien kauhukuvien keskeltä :D Olin suunnitellut etukäteen miten hoidan lauman siten, että kaikki saa mitä tarvitsee. Kaksi erillistä lenkkiä, Eka voisi liittyä vaihdellen jommallekummalle mukaan. Mutta tosiasiassahan kyse oli vain viikoista, kun Saga on niin pieni ettei jaksa ulkoilla vaikkapa tuntia rauhallisesti metsässä. Jouluna Saga täytti jo puoli vuotta ja on jo jonkun aikaa tehnyt vapaalenkkejä myös muiden mukana.


Tietysti Saga on vaatinut myös oman panostuksensa. Yritin pitää Sagaa mukana eri paikoissa, jotta se näkisi paljon juttuja jo pienenä. Heti tultuaan minulla oli vielä yksi viikko navettatöitä jäljellä, joten ei muuta kun pentu koppaan ja mukaan navetan toimistolle. Siellä välillä tilan isäntä tai lapset ryöväsivät sen talolle hoitoon sillä aikaa kun olin töissä. Sain vain kuvia puhelimeen kuinka he köllöttävät sohvalla tai leikkivät Sagan kanssa :D Myöhemmin syksyllä Saga pääsi muun muassa yliopiston "starttibileiden" etkoille mukaan, kun koronan vuoksi kaverin luona oli pienimuotoiset pippalot. Toisissa töissä agilityhallilla se oli myös mukana, ja ryhmäläiset hoitivat ja sylittelivät sitä vuorotellen kentän laidassa ja käyttivät ulkona. Käytiin torilla ja kavereiden luona kylässä. Alettiin käymään meidän agilityseuran kesken yhteisillä juoksulenkeillä, mihin ollaan otettu myös koiria mahdollisuuksien mukaan. Siellä Saga on saanut vapaalenkkejä vaihtuvassa koiraseurassa viikottain siitä asti, kun jaksoi ulkoilla tunnin kerrallaan. Syksyllä alkoi myös kisakausi, milloin Saga oli mukana reissussa ja opetteli majoittumista erilaisissa paikoissa. Reissut kruunasi monesti pentupainit muiden vetokoiran alkujen kanssa :) Koulun puolesta hybridiopetus on helpottanut siten, että jos kotona on lähdön aikaan ollut täysi leikkisirkus käynnissä, on voinut jäädä kotiin kuuntelemaan luentoa sen sijaan, että jättää riehuvan ja erittäin ei-nukkuvan pennun kotiin valvomatta.

Kuva: Anette Sailio


Toisaalta aikuiset koirat ovat opettaneet Sagalle paljon hyviä malleja, varsinkin Ykästä on tullut Sagalle suuri idoli. Kun metsässä tulee joku vastaan, tullaan luo. Ruokailutilanteessa pitää istua ja odottaa lupaa. Kun leikataan kynsiä, ollaan paikallaan. Toki se on kehittänyt omiakin vekkuleita tapoja: kun muut tulee takapihalta sisälle, Saga juoksee vielä hetkeksi metsään. Kun petaan sänkyä, on hauskaa sujahtaa kiireellä lepattavan päiväpeiton alle ja pistää hösseliksi. Sagan bravuuritemppu on kääntää kuppeja ympäri, oli se sitten tyhjä tai vedellä täytetty. Edelleen yli 60cm korkeana se ryömii saunan oven ali ja menee lauteiden alle kokeilemaan hampaitaan puisiin rakenteisiin... Ei se nyt niin paha juttu ole, jos menee naapuriin moikkaamaan Elvis-mäykkyä ilman lupaa (tästä keskustellaan kyllä vielä). Jokatapauksessa Saga on solahtanut kivasti laumaan ja olen ollut onnellinen, että uskalsin sen hankkia :)

Miksi sitten päädyin ottamaan narttukoiran? No, osittain ihan mielenkiinnosta kokeilla, kun kaikki aiemmat ovat olleet uroksia. Toisaalta olin saanut kesällä juoksennella ystäväni Katrin Viki-koiran kanssa treenejä, eikä hieman kevyempi koira tuntunut juostessa hassummalta. Päinvastoin olen välillä miettinyt, että onkohan Ykä massansa puolesta ihan optimaalinen canicrosskoira minulle. Toisaalta, koska haluaisin myös Sagan kanssa harrastaa agilityä, hieman kevyempi rakenne olisi myös siinä mahdollisesti avuksi. Olemme kahtena edellisenä vuonna yltäneet Ykän kanssa myös pyörässä Suomen kolmen kärkeen, ja pyöräilyn vauhti kyllä kiehtoo. Jos Sagasta tuleekin lahjakkaampi pyöräluokkaan kuin juoksuun, sekin sopii minulle :) Mutta nämä asiat selviävät ajan kanssa, keskitytään turhan etukäteisanalyysin sijaan nyt hyvien pohjien tekemiseen ja toisiimme tutustumiseen. :)


Kuva: Anette Sailio

Every once in a while

a dog enters your life and

 changes everything

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saga, lauman tuorein vahvistus

Elokuussa löysin itseni ajelemasta kotiin koiranpentu etupenkillä pienessä pentuboksissa. Palataanpas tuosta ajasta noin vuosi taaksepäin, k...

Suositut tekstit